Blogg gratis Logga in

Mitt Liv

23 Jun, 2006


Sjukdomen

Mitt liv, Sjukdomen — Skrivet av jaglever @ 23 Juni, 2006 12:45
Jag fick en fråga angående vad jag har för sjukdom. Vet egentligen inte hur mycket jag berättat, för jag skriver ju mest det som faller in för tillfället. Och det är ju mest då att jag mår dåligt. Men jag berättar gärna. Det kanske finns fler som är nyfikna.

Jag har en kronisk tarmsjukdom som heter Ulcerös colit. Det innebär att tarmen blir inflammerad och sårig. Man blir väldigt sjuk, får smärtor och blöder vid skoven. Oftast går sjukdomen i skov och man kan långa perioder vara i princip symptomfri.

Men min form av sjukdomen är extremt aggresiv och så kallat "akut kronisk". Det betyder att inflammationen aldrig vilar. Jag har haft uc sen jag var fjorton, men har inte varit riktigt sjuk förrän jag fick mitt första barn för sju år sen.

Antagligen klarade inte kroppen pressen och sömnbristen?? Jag har sen dess haft skov på skov, bakterier och allt som kan tänkas. Att leva med ständiga diarréer är oxå fruktansvärt påfrestande psykiskt och jag har svår ångest och panik på grund av allt som hänt.

Mellan ett par behandlingar passade vi på att skaffa ett till barn, för man vet ju aldrig hur länge man få vara bra, tänkte vi.

Det höll i sju månader och sen blev jag sjukare än vad jag nånsin varit. I åtta månaders tid höll vi på med superstarka mediciner. Jag har ätit allt som finns att prova. Och antingen så fungerar det inte, eller så tål jag det inte. Till slut blev jag akut opererad då man tog bort tjocktarmen och jag fick påse på magen...Det var i augusti -05. Sen dess har jag blivit opererad ytterligare 4 gånger på grund av olika komplikationer. Den som trodde man skulle bli frisk för att man tar bort det sjuka, trodde fel!!

I april la man tillbaka tarmen, kopplade ihop tunntarmen och ändtarmen. Allt för att försöka minska riskerna för mer komplikatioiner i form av tarmvred och sammanväxtningar.

Men jag har som sagt stora problem med tarmen och allt det som det trots allt ställer till med när man är utan tjocktarm. Förhoppningsvis ska det bli bättre, men det kan ta år....

Nu har jag berättat lite....Det går bra att fråga om det är nåt annat ni undrar....

Jag väger nu 52 kg...Men ser ut som 58...Jag är jättesvullen i ansiktet av cortisonet. Det är så fånigt, med tanke på att det var så låg dos. Jag ska aldrig mer äta det...Jag vet att jag sagt det förut, men jag hatar vad det gör med kroppen och psyket!! Man blir helt idiotiskt påverkad och det är så svårt att låta bli att äta...Jag är sugen på allt hela tiden. Jag tröstäter säkert en hel del oxå. Men det värsta är nog att jag inte ens bryr mig om att jag faktiskt inte mår bra av att småäta en massa. Tarmen gillar det inte. Men huvet bryr sig inte. Det är så jobbigt. Jag önskar jag var starkare...Kommentarer

Lägg till en kommentar
 authimage
Powered by pLog